7.8 C
Älmhult
2020-11-24
Älmhult Lokalt Näringsliv

Här kan man konsten att tämja trä

Benny Hermansson

Möbeltillverkningen i Diö firar snart 160 år

INREDNING. Benny Hermansson växte upp i Ljungby, ett par rejäla stenkast från Gemla möbelfabrik i Diö. Han ville ut i ”stora världen” och hamnade i såväl Holland som Tyskland, alltid med utveckling av affärer och kundrelationer som fokus.
Att han väldigt många år senare skulle stå som ägare till den gamla möbelfabriken på hemmaplan var rätt otippat.

Nästa år firar Gemla möbelfabrik, eller Gemla Fabrikers AB som företaget heter i dag, 160 år. Med andra ord en klassiker och landets i särklass äldsta möbeltillverkare. Gemla möbler är ett varumärke av rang. Men med en stor del av möbelindustrin flyttad utomlands var framtidsutsikterna kanske inte de bästa när Benny Hermansson kom in i bilden.
– Nej, vem vill köpa en svensk möbelfabrik i dag? Svaret är att det ville jag, säger Benny med ett skratt.
För fem år sedan började engagemanget och 2018 köpte familjen Hermansson hela företaget inklusive fastigheten i Diö.
– Och vi ser en vändning. Tiden är på vår sida. Hållbarhet, miljötänkande, hantverkskunnande. Många möbeldesigners vill jobba med oss.

Böjt trä av ask och bok skapar en oslagbar hållbarhet. Det handlar om konsten att tämja trä.

Ville utomlands
Benny Hermansson hade siktet mot världen utanför hemmets hank och stör. Visst, han spelade ungdomshockey i Troja Ljungby – det är fortfarande favoritklubben – men han ville upptäcka mer av omvärlden. Via Uppsala hamnade han på Handelshögskolan i Göteborg. Resultatet blev jobb som projektledare på Scandic Hotels med uppgift att utveckla verksamheten.
– Men så gick luften ur hotellbranschen. Det blev bokstavligt talat hotellkris på grund av Gulfkriget på 1990-talet. Många av de stora kedjorna försvann.
Benny hade dock hunnit skaffa sig kontakter och snart befann han sig på Ikea i Holland. Som varuhuschef och sedan marknadschef. Därefter följde Tyskland innan det var dags för en mellanlandning på Ikea i Helsingborg. Här handlade det om affärsutveckling med ett starkt kundfokus.
– Det är den röda tråden i allt jag har gjort – kunden i fokus vad man än säljer. Att möta ett behov och även att skapa ett behov, förklarar han.

Lockades av utmaningen
Att cirkeln skulle slutas ingick förmodligen inte i planerna. Men när Benny Hermansson fick frågan om han var intresserad av att gå in som delägare i gamla klassiska Gemla möbelfabrik lockades han av utmaningen. Visst, han bor i Stockholm med sin familj, men att utveckla något på sin gamla hemmaplan var speciellt. Året var 2015. Tre år senare köpte han hela företaget.

Hantverk uppskattas mer
Möbeltillverkningen i Diö hade verkligen nått botten i början av 2000-talet. Av de på storhetstiden hundratals anställda på fabriken fanns sex stycken kvar. Att det skulle bli fler jubileer för Gemlamöblerna var det nog inte många som trodde.
– Nu har vi på kort tid dubblerat antalet anställda och ser att intresset ökar för våra produkter. Vi arbetar som alltid med böjt trä i bok och ask. Det gör möblerna extremt hållbara i jämförelse med möbler av limmat trä. Kontor, hotell och restauranger är våra främsta kundgrupper, men vi ser också ett ökat intresse från privatpersoner, berättar Benny Hermansson.
Viktiga faktorer är att det riktiga hantverket uppskattas alltmer. Och att det finns ett miljötänkande i produktionen.
– Vi har verkligen gjort vår miljöläxa och ser också att det lönar sig att renovera möblerna från Gemla. Vi har just renoverat 270 stolar från Liseberg, de såldes 1959. Sådant är jätteroligt.

Nysatsning med mötesplats
Lagom till 160-årsjubileet satsar Gemla Fabrikers AB på en ny fysisk lokal och försäljning via nätet på Gemla Shop. Och inte minst på ett breddat sortiment. Bord, speglar stoppade fåtöljer. De välkända stolarna från Diö får sällskap.
Att hitta spännande formgivare, ha kul och utveckla tillsammans står högt på dagordningen. Raden av kända formgivare som arbetat med Gemlamöblerna är imponerande. Just nu skapas dessutom en ny mötesplats för inredningsarkitekter och deras kunder; ”Gemla Studio & Vinbar” i Stockholm.
– Den blir speciell. Vinbaren kommer att vara öppen på dagtid enligt överenskommelse och på kvällarna är det helt enkelt en vanlig vinbar. Givetvis inredd med våra egna möbler.
Benny arbetar med försäljning i sitt företag. Men ett par gånger i månaden reser han ner till fabriken i Diö där man kan konsten att tämja trä.

TEXT: LASSE LINDELL
FOTO: GEMLA FABRIKERS AB

Relaterade inlägg

Nytt hotell skapar nya möjligheter i Östra Göinge

admin

Ingen jakt utan Jägarexamen

admin

Laserdome samlar poäng på Galleria Boulevard

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer