6.1 C
Älmhult
2020-10-20
Älmhult Utbildning

Gymnasievalet – vilket program ska man välja? Del 2

Emil och Oscar
UTBILDNING. Gymnasievalet närmar sig och det börjar bli dags för eleverna i åk 9 att fundera på nästa skolår. Vad är viktigt när man gör sitt val? Hur har de som trivs på sitt program tänkt? Här kommer lite tips från elever på Haganässkolan i Älmhult.

Möt Emil och Oscar
Denna gång är det två killar från El- och energiprogrammet på Haganässkolan som delar med sig av sina erfarenheter och tankar till blivande gymnasieelever. Emil Carzborn går i åk 1 och Oscar Holmén i åk 3. Även Johan Brafield, lärare på Elprogrammet, sitter med denna soliga dag under vårt samtal.
Vad är viktigt när man väljer program?
– Man ska tänka på de intressen man har, och vad man vill göra i framtiden. Skolan blir alltid roligare om man gör något man tycker om, säger Oscar.
– Ja, man ska välja det man gillar. Min pappa är elektriker och jag tyckte det verkade intressant och ville lära mig mer.
Efter studenten vill Emil läsa vidare till elingenjör. Oscar kommer jobba som elektriker, men först vill han göra lumpen.

En verklighetsförankrad utbildning
APL, arbetsplatsförlagt lärande, ingår i Elprogrammet. Här får eleverna värdefulla kontakter med arbetslivet.
– Man lär sig mycket under sin APL och sköter man sig så har man ett jobb efter studenten, berättar Johan.

Studiebesök på Haganässkolan
Går du i åk 9 och vill besöka Haganässkolan en helt vanlig skoldag? Då är du välkommen att ”skugga” ett program. Gör din anmälan på haganasskolan.se, där du också kan läsa mer om alla program.

Text och bild: Marie Kristina Karlsson, Marknadskoordinator Haganässkolan

Relaterade inlägg

Omställningsförmåga och samarbete

admin

Ingen jakt utan Jägarexamen

admin

Håll i och håll ut och satsa framåt – Överlev på längre sikt

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer