-0.2 C
Älmhult
2021-01-25
Föreningsliv Hälsa Lokalt Sport

Framgång trots pandemi – människor ska le när de tänker på träning

Friskis och svettis i Älmhult
HÄLSA. Friskis&Svettis relevans är större än någonsin nu då människor är mer isolerade, mer stillasittande och ofta med mindre ergonomiska arbetsplatser hemma. Dessutom tillkommer det sociala behovet. Personer som i vanliga fall är tystlåtna och håller sig på sin kant pratar numera med varann.

Friskis&Svettis har fungerat som en mötesplats för många människor med ca 50.000 träningstillfällen på Friskis och Svettis Älmhult hittills i år. Vid motsvarande tid förra året var det ungefär 54.000. Det om något är ett bevis på hur viktigt det är med träning för medlemmarna och hur både Friskis och medlemmarna anpassat sig till den nya situationen.

Nya rutiner
Vad innebär det att brinna för något? Det kommer vi inte riktigt fram till men vad vi vet är att hela gänget på Friskis gör det, alltså brinner, med hjärtat för att kunna erbjuda förutsättningar för att få människor att må bra, även nu.
Jag kan inte tänka mig något annat än att de ord som använts mest frekvent i år är, “under dessa konstiga tider”.
– Först så ställde vi in allt under några dagar för att se hur det utvecklades och hur vi inom Friskis ville förhålla oss till den nya situationen, berättar Zara Tall, Verksamhetsledare i Älmhult.
De nya rutinerna tog någon vecka att få ihop och vad tiden led så dök det upp nya rekommendationer. Inga egentliga regler men åtminstone någonting att luta sig mot från den numera välkända Folkhälsomyndigheten.

Seniorträning
Seniorträningen ett lysande exempel på hur kreativiteten spirat och Zaras ögon lyser när hon berättar om promenaderna ute med styrke-stopp. En ny gruppträning för Friskis i Älmhult som kändes extra viktig att fortsätta erbjuda medlemmarna. ”Alla är i behov av sociala sammanhang och vi vill kunna erbjuda det på ett tryggt sätt” säger hon.
För målgruppen är det ett viktigt sammanhang i en tid när riskgrupper behöver hållas i karantän.
Friskis engagemanget för folkhälsa för alla gör undertecknad alldeles varm i själen.

Zara spritar inne på gymmet.

Framgång trots pandemi
Och hur kommer det här sig då, framgång trots pandemi? Friskis vision är att människor skall le när de tänker på träning. De jobbar hela tiden med kunna leverera träning till alla på ett tryggt sätt i förhållande till situationen. Drivet måste vara lite extra för att erbjuda lika många träningstillfällen trots att de inte får släppa in alla som vill på en gång. I Älmhult jobbar Friskis&Svettis på att kontinuerligt se över behovet av fler pass. De har också startat med lunchpass varje dag och tryggt avstånd inne i gymmet.

Åtta pass utomhus
Friskis har naturligtvis också flyttat ut! Varje vecka har det varit ungefär åtta pass utomhus där smittorisk kan hanteras ännu bättre. Det nylagda konstgräset utanför entrén är ytterligare ett exempel.
När vi pratar om tacksamhet så är det självklart. Zara känner tacksamhet gentemot alla funktionärer som varit kreativa och ställt om till nya rutiner. Hon är stolt över att tillsammans med alla funkisar få jobba med att tillhandahålla lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet till alla. Och inte minst att få erbjuda en mötesplats, ett socialt sammanhang för människor, under denna ”konstiga tid”.

Text och bild: Daniel Kenneberg, Raspberry Road Communications Älmhult

Relaterade inlägg

Dags för Snapphane XXX Run – höstrally för entusiaster

Ingela Lindström

Hemvändardag i Glimåkra

Ingela Lindström

Ett idrottsgymnasium för alla

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer