-0.2 C
Älmhult
2021-01-25
Kommun Lokalt

Nystart för Haganäsbadet i fräscha lokaler

Personalen på Haganäsbadet
Fritid. Nybyggd rehabavdelning, lekpool för barn och en totaluppfräschning av hela simhallen. Haganäsbadet har fått ny kostym och är redo för badglada besökare.

Färgerna i skalor av grönt och vitt är riktigt bländande när vi kliver in i Nya Haganäsbadet ett par dagar före premiäröppningen. Linda Lörincz, simhallschef som i augusti firade 20 år på arbetsplatsen tar emot oss och beskriver minnet av den simhall som stängde för renovering för nästan två år sedan.
– Av åttio lysrör så tror jag att det var sju som fungerade. Fogen var helt borta mellan en del av kakelplattorna i duschrummen och sandfiltren i maskinrummet var så utslitna så om någon hade trillat emot dem med en skruvmejsel så hade vi fått totalstopp, berättar hon.

Renovering och nybygge
Sedan dess har alla ytskikt byts ut, i den stora 25-meters har dåtidens kakel bytts ut mot framtidens rostfria beläggning.
– Den grunda delen har gjorts större för att underlätta för simundervisningen, säger Linda.
Personalen, som under den tid hallen har varit stäng har fått andra uppdrag inom kommunen, har haft stort inflytande när det gäller färger och utformning av anläggningen.
– Det är lite som att vara ny på jobbet, även om man inte är det säger badmästare Jenny Jonasson, som ansluter när vi kollar in den helt nybyggda Rehabavdelningen.
– Det känns jättebra och hallen har blivit Jättefin, säger hon.
Doppar man handen i vattnet möts man av ljumma 32 grader, och rehabbassängens går att nivåjustera för att få olika djup.
– Den går även att tilta, så om vi har ett vattengympapass där någon är kort och någon är lång så kan vi anpassa bassängen så båda får lagom djup, säger Linda Lörincz.
Den som vill koppla av efter ett gympapass har även nära till den nya bubbelpoolen.

Ett litet lekland för de yngsta badgästerna.

Anpassat för alla
Fler nyheter finns att upptäcka när vi vandrar vidare genom simhallen. Den tidigare lilla rehabdelen har förvandlats till personalutrymme där glasrutor gör det möjligt för de anställda att ta en paus och fortfarande ha ett öga ut i hallen. Omklädningsrummen för dam och herr går i samma gröna toner som hallen, och har uppdaterats med bättre utrymme för barnvagnar. Vid rehabdelen finns två omklädningsrum som kan användas av grupper, och ett litet som är tillgänglighetsanpassat. Nytt är också flex-omklädningsrummet, som till exempel kan användas av den som varken känner sig hemma hos herrarna eller damerna.
– Det är något som har efterfrågats, och går i linje med den HBTQ-certifiering som vi har genomgått. Det kan också användas till exempel av föräldrar med äldre barn av motsatt kön som kanske har behov av lite extra assistans i omklädningsrummet, säger Linda Lörincz.
För de minsta badarna har ett lekland kommit på plats – ett glasfiberbygge med sprutor, pumpar och kanor i olika former. Smålandstemat är påtagligt, mitt i poolen återfinns en hög ”platta paket” som en flirt med den lokala möbeljätten.
– Där sitter en handpump, man får ju alltid jobba lite med platta paket, skrattar Linda.

Corona begränsar öppettider
Sedan 7 september är Nya Haganäsbadet öppet för besökare – dock med begränsade öppettider på grund av pandemirestriktioner.
– Vi tar in 50 personer i hallen åt gången, och under september har vi stängt fredagar och söndagar. Vi hoppas på att kunna utöka öppettiderna i oktober, säger Linda Lörincz.

Text&Foto: erik@espressomedia.se

Relaterade inlägg

TV-profilen Hedvig Andér hos Annas Biocare

admin

Målvaktstalangen Oscar

Ingela Lindström

Döden i augusti

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer