15.6 C
Älmhult
2020-09-29
Lokalt

Rossana flyttade från mångmiljonstaden Lissabon till Älmhult

Tuga kids drivs av Rossana
NÄRINGSLIV. Rossana Oliveira och maken Manuel jobbade sedan många år på Ikea i Lissabon – båda kände att det var dags att göra något nytt. Men vad? Inbjudan att byta arbetsplats till Ikea i Älmhult kom lägligt. För Rossana blev förändringen större än så. I dag äger hon två Tuga Kids-butiker, i Osby och Älmhult, och hon älskar sitt nya liv.

Från Portugal till Sverige
Året var 2017. Rossana Oliveira hade fyllt 40 år och ville göra något annorlunda i livet. Hon och maken Manuel hade bra jobb på Ikea i den portugisiska storstaden Lissabon. De bodde vid havet men kände en längtan till nordliga trakter.
– Ja, min man är helt betagen av Skandinavien. Han har rätt många tatueringar med vikingamotiv, säger Rossana med ett skratt.

Inbjudan till Älmhult
Lägligt nog fick paret en inbjudan från Ikea i Älmhult om att komma och jobba i Sverige. Så blev det också till viss del, men inte för Rossana.
– Nej, först var jag hemma med barnen och det kändes jättebra. Sedan hittade jag ingen tjänst som passade mig riktigt, så tanken på att ta ett ännu större steg dök upp. Att starta något eget.

Utbildad modedesigner
Rossana är utbildad modedesigner. Det slog henne, att när det var dags att göra en ny kollektion under utbildningen vid universitetet blev resultatet alltid något med barntema. Det var där hennes intresse fanns och nu många år senare föddes idén om Tuga Kids. Rossana förklarar det något gåtfulla namnet.
– Tuga är som ett smeknamn för en portugis. En förkortning av ”portuga”, något som beskriver hur en människa är i sitt beteende. Han eller hon är en typisk tuga…

Färgglädje och rolig design
Kikar man på sortimentet i den nyöppnade butiken i Älmhult handlar det om färgglädje, lekfullhet och rolig design. Det finns inga svarta plagg hos Tuga Kids.
Utbudet är överraskande brett. Butiken är relativt liten, en så kallad shop-in-shop. Rossana delar ytan med En Skaplig Butik, en annan spännande nykomling i butiksutbudet.

Fair trade ett krav
Bland alla de hemsnickrade hyllorna, de är maken Manuels verk, finns barnkläder av olika fabrikat. Det lokala märket ”maxomorra” är givetvis representerat. Skor, tillbehör, presenter, leksaker samsas också i butiken. Alla har ett gemensamt, Rossanas krav för att sälja en produkt: Det ska vara hållbart, certifierat, inga kemikalier, inget barnarbete. Helt enkelt fair trade.
– Jag har en del roliga saker här som andra duktiga lokala hantverkare har gjort. Sådana som har skapandet som hobby. De får gärna sälja sina saker i min butik.

Säljer online
Att öppna en egen rörelse i dessa komplicerade dagar då ingenting är sig likt har sina sidor. Men Rossana har löst detta på sitt sätt.
– Jag säljer givetvis on-line, via hemidan på Internet, men jag ordnar också hemkörning och det går att boka en tid i butiken om man vill shoppa helt för sig själv.

Ny butik i Älmhult
I framtiden hoppas Rossana Oliveira att kunna behålla båda sina butiker. Den i Osby, på Västra Storgatan, öppnade hon i april 2019. Älmhultsbutiken på Norra Torggatan är bara några veckor gammal.
Så det blev en lyckad flytt från storstadsliv med (nästan) ständig sol och värme till ett litet samhälle i södra Småland?
– Oh ja, jag älskar livet här. Allting är nära. Stressen har försvunnit. Plötsligt har jag fått tid Barnen trivs och har lärt sig svenska jättesnabbt. Sedan är Älmhult också en internationell ort, här finns människor från hela världen. Jag upplever dem som väldigt öppensinnade.

Gillar svenskt väder
Rossana funderar en stund och säger med ett stort leende:
– Ärligt talat är varken min man eller jag särskilt förtjusta i att det alltid är fint väder. Här får man ta vara på det när det kommer. Vi gillar faktiskt det svenska vädret!

Fotnot: Den som vill veta mer om Tuga Kids utbud och öppettider kan logga in på www.tugakids.se.

TEXT OCH FOTO: LASSE LINDELL

Relaterade inlägg

Jag är en annan nu

Ingela Lindström

Färgstark och inspirerande profil delar med sig

Johnny Billinger

Apan och kaninens öde nu beslutat

info@espressoreklam.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer