Sedan några år tillbaka driver Skånes hembygdsförbund ett samarbetsprojekt ”Ängaliv” med Göinge och Glimåkra hembygdsföreningar, Regionmuseet i Kristianstad och Örnanäs kulturreservat.
Verksamheten sker i nära samarbete med Göinge slåttersällskap, som är en ideell organisation som bildades 2014. ”Ängaliv” handlar om livet på ängen. Den biologiska mångfalden står i centrum med allt vad det innebär: Vi berättar om Ängens skötsel och hävd, pollinatörer, intressanta växter och djur samt förmedlar budskapet om ängens betydelse i det skånska landskapet till en bred publik och har därmed en folkbildande roll.
Biologisk mångfald minskar
”Ängaliv” genomförs i en tid då den biologiska mångfalden minskar i ett alltmer accelererande tempo. Ofta läser vi om att antalet dagfjärilar har halverats på 21 år eller att fågelbeståndet i kulturlandskapet har alltfler rödlistade arter, vilket bekymrar inte minst medlemmar inom hembygdsrörelsen. Vi vill hjälpa till att motverka denna trend genom att hävda befintliga och försöka restaurera andra ängar. Även ängar i städer, tätorter och på kyrkogårdar är av intresse.
Olika arrangemang
Arrangemangen består i ängsseminarier, slåtterkurser med lieslipning och konsten att slå med lie samt slåtterdagar för allmänheten på 7-8 olika platser i NÖ Skåne. Under arrangemangen visas även andra saker, såsom hässjning. På våren inbjuder vi till fagning (städning) av ängarna. Vid ett par tillfällen har vi också förevisat naturvårdsbränning tidig vår, då torrt gräs från fjoråret bränns bort.
Text & Foto: Sven Jensén