2.7 C
Älmhult
2020-02-24
Lokalt

En anläggning för alla bad- och simsugna

Haganäsbadet
Haganäsbadet i Älmhult har varit stängt i drygt ett år. Men nu börjar nedräkningen till en utbyggd och nyrenoverad anläggning. Till våren ”smygöppnas” simhallen för kommunens skolelever och i augusti blir det premiär för allmänheten. Badchef och tillika tf fritidschef Linda Lörincz och fastighetschef Lars Lund ger oss en rundtur bland alla nyheter som väntar. En spännande aktivitetsbassäng toppar listan.

Det råder full aktivitet på östra sidan av Haganässkolan. Simhallen renoveras. Dessutom byggs den ut. Haganäsbadet som invigdes 1972 är en viktig del i det idrottsutbud som finns på Haganäsområdet.

Kommunens skolelever lär sig simma här, Älmhults Simsällskap har sin verksamhet i hallen och den är en social träffpunkt för badglada kommuninvånare.

Men nu har den varit stängd sedan julen 2018. En ny anläggning växer fram, från den nyrenoverde kafeterian till den höj- och sänkbara aktivitetsbassängen.
– Haganäsbadet öppnas för eleverna redan under våren. Invigningen av badet där allmänheten bjuds in äger rum i augusti, berättar badchef Linda Lörincz.

Fastighetschef Lars Lund, som är projketledare för hela simhallssatsningen, förklarar denna tågordning:
– Vi vill testa att allt fungerar perfekt med ett mindre antal besökare till badet.

Nyfikenheten på den nya anläggningen är stor. Elever på Haganässkolan kikar in genom de små fönster som numera vetter mot simhallen. Här fanns tidigare en glasvägg med full insyn. Den nya kafeterian diskuteras. Den öppnar snart.

Linda Lörincz och Lars Lund bjuder in Allt om Älmhult till en rundvandring bland allt det nya som väntar. Att få en inblick i hur det ser ut under en simhall, i källarvåningen så att säga, är en tämligen fascinerande upplevelse. Här renas vatten, här värms det upp. Och här tillverkas eget klor och…

Hundratals meter av rör i olika dimensioner, kranar, mätare löper runt väggarna i simhallens egen underjord.
– Vi funderar på att arrangera en tur här nere i samband med invigningen. Jag tror att många skulle bli förvånade över att se allt som krävs för att få en simhall att fungera, säger Lars Lund.

När vi återvänder till ytan hamnar vi vid aktivitetsbassängen i den nybyggda delen av hallen. En plats för allt från rehabträning till babysim.
– Bassängen är 12,5×8 meter i storlek och har en temperatur på 34 grader. Botten på bassängen är höj- och sänkbar. Här kan man få ett vattendjup från 0 till 1,8 meter, berättar Lars Lund med påfallande entusiasm.

En annan nyhet är bubbelpoolen i samma avdelning.
– Poolen har plats för 8–10 personer och vattnet är 36 grader varmt, påpekar badchef Lörincz.

På väg till de nya omklädningsrummen stannar vi till vid Barnlandet. En minst sagt fantasieggande bassäng som har inspirerats av närområdet. Djur och natur handlar om Småland, helt enkelt.

Om någon undrar så finns förstås den stora bassängen kvar. Sex stycken 25-metersbanor för riktiga simutmaningar.

Alla ytor är renoverade och som en bonus kan man faktiskt handla från kafeterian inifrån simhallen framöver. Det finns något att se fram emot för alla vattenälskare i Älmhult med omnejd. Det gäller bara att vänta några månader till!

Fotnot: Haganäsbadet är navet för simkunnigheten i Älmhults kommun. Ämnet finns med i skolans betygssystem från årskurs 6. Det handlar om att kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg. Älmhult toppar listan i Kronobergs län med 97-procentig simkunnighet.

Text och foto: Lasse Lindell

Relaterade inlägg

Vår duktiga skolpraktikant Alva – Alva Tomasson från Hasslarödskolan

Ingela Lindström

Design och funktion frodas i lilla Långhult

Johnny Billinger

Hans firades efter 50 år i Round Table

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer