2.7 C
Älmhult
2020-02-24
Lokalt

Att följa sin släkts livsöde

Marianna Agetorp
Allt släktforska har alltid varit en av Marianna Agetorps största passioner.
– Skall jag vara ärlig, är det ett gammalt sår som triggat igång det redan i min barndom.

Jag hörde redan då att en förmoder långt bakåt i släkten hade dödat sitt eget barn. Den vetskapen gick inte att släppa. I dag vet jag mer och det oerhört tragiska mordet har blivit en del i min egen försoningsprocess. Och jag har fått hjälp på vägen och många speciella möten, berättar hon.

Ett genombrott var när Marianna på nätet fann en gammal tidningsnotis från 1884. Den löd:

Barnamord af wansinnig

”En hemsk tilldragelse timade den 19 dec i Spjutaretorp af Härlunda församling i Småland. Därivarande hemmansägaren Johannes Jönssons 41 åriga hustru Kristina Persdotter har nämligen en längre tid varit sinnesrubbad och bland annat vurmat på att mörda sitt 11 månader gamla flickebarn Elin ”för att det skulle slippa lida fattigdom och nöd”…

– Med utgångspunkt från detta barnamord bakåt i släkten försöker jag nysta fram en större bild av mitt livsöde. I dag vet jag att det var min farmors mor som dödade sitt barn och hennes öde ger cirkelrörelser också framåt i tiden. Jag växte upp i en skara av sju syskon. Vårt hem var strängt gammalkyrkligt och fundamentalistiskt ute på landsbygden.

Min självbiografiska roman kretsar mellan den tragiska historien och det innevarande försonande nuet i mitt vardagliga skrivande och skapande liv. Mina mörka skuggor har drivit mig till att förstå mitt liv och låta ljuset skina genom allt. Det förhållningssättet är vi alla värda, menar Marianna.

Eftersom mordet skedde strax före jul gick Marianna i december ut och påbörjade en insamling för att kunna trycka sin bok.
– Insamlingen hoppas jag kommer i mål under våren 2020 så att min självbiografiska bok kan tryckas och nå sina läsare.

Flera har redan lämnat sina bidrag och jag känner mig oändligt tacksam för att redan nu veta att många vill läsa min bok. Sedan jag påbörjade min insamling och jag fått ett fint stöd och det hjälper mig att framhärda i att varje människa har rätt att berätta sin berättelse.

För mig finns bara ett sätt och det är att gå min väg framåt. Försöka vara öppen och ärlig och finnas tillgänglig för samtal och möten med människor.

Fotnot: Besök gärna Mariannas blogg där hon berättar mer om sitt bokprojekt. http://marianna.agetorp.se/

Foto på Marianna: James wang

Relaterade inlägg

Fukikos julhälsningar

info@espressoreklam.se

Tillväxtfrukost i Östra Göinge kommuns regi

Ingela Lindström

Protech utvalda till seminarium

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer