12.8 C
Älmhult
2020-10-01
Lokalt Näringsliv

Den gamle allsvenske målskytten basar på Lidl

Den gamle allsvenske målskytten basar på Lidl
Lidl är tillbaka i Älmhult och lagkapten i butiken är den före detta notoriske målskytten Kenneth Fredriksson från Örebro SK och IK Brage. Fotboll och handel har varit hans liv och han är mycket nöjd med etableringen i Älmhult.

Vi träffar Kenneth och distriktschef Johan Stormwall för en pratstund om den tyska butikskedjan som i dag har 192 butiker i Sverige och som grundades redan 1930.

Premiär var det den 28 november och ett par veckor senare möter vi butikschef Kenneth Fredriksson och distriktschef Johan Stormwall för att kolla hur nystarten har varit.
– Över all förväntan. En mycket positiv start, konstaterar Johan Stormwall.

Kenneth Fredriksson nickar bifall. Han är en veteran inom handeln. Jobb på Netto, Elgiganten, Jem & Fix… Listan kan göras lång. Han är också den forne allsvenske målsprutan i Örebro och Brage. Hans Luleådialekt hänger med, även om han värvades som fotbollsspelare till sydliga nejder redan som 17-åring.
– Vi har en ung personal, det är väl jag som sticker ut som den abolut äldste, säger han med ett skratt.

14 nya arbetstillfällen i Älmhult är förstås välkomna. De nyanställda kommer från Älmhult, Osby och Eneryda och bemannar en försäljningsyta på 1 286 kvadratmeter. Det är standard för en Lidlbutik. Konceptet är klart, det ser likadant ut om man besöker Lidl i Malmö eller en butik långt uppe i Norrbotten. Bassortiment, ett antal varor ”på tillfälligt besök” och temaveckor på den så kallade non food-avdelningen. Det kan handla om verktyg eller kanske ett sporttema.
– De tillfälliga varorna på non food-avdelningen är väldigt populära, konstaterar Kenneth Fredriksson och tillägger:
– Nu till jul satsar vi förstås också på trevliga saker till julbordet.

På en rundvandring i butiken träffar vi säljledare Daniel Wiljanen fullt sysselsatt med en fruktleverans. Han är en riktig Lidlveteran.
– Ja, jag har varit med om att både stänga och öppna en butik här i Älmhult.

Det här med frukt och grönt är speciellt när det gäller Lidl. Företaget startade som just en handelsplats för frukt och grönsaker för cirka 90 år sedan. Och traditionen finns kvar. Fortfarande sker leveranserna sju dagar i veckan, året runt.

Sveriges första Lidl slog upp dörrarna 2003. Med enkel matematik bör det numera handla om i runda tal 3 000 medarbetare i de närmare 200 butikerna.

Vad är det då som är så speciellt med att jobba inom handeln?
Kenneth Fredriksson som älskar handelslivet och valde praktik i butik redan under skolåren har förstås svaret.
– Inte en dag är den andra lik. Här hos oss gör alla allt. Att få möta kunderna, en del vill prata andra inte, att få ge god service. Allt det där är jätteviktigt. Faktiskt så viktigt att vi ger 3-4 månaders utbildning till all vår personal, förklarar han.

Text och foto: Lasse Lindell

Relaterade inlägg

Kvinnojouren Märta lyfter i Älmhult

Ingela Lindström

Första tåget på plats

Ingela Lindström

Invigning av Hlölli

info@espressoreklam.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer