2.7 C
Älmhult
2020-02-24
Lokalt

Manifestation för att värna om asylrätten

Manifestation för att värna om asylrätten
Den 24 november arrangerades en landsomfattande manifestation på mer än 60 orter i Sverige. Tusentals människor tände ljus i en gemensam ljusmanifestation för att uppmärksamma konsekvenserna av den tillfälliga begränsningslagen och hur den slagit mot barns och ungas mänskliga rättigheter.

Just den 24 november 2015 började Sverige retroaktivt tillämpa lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige. Lagen skulle minska antalet asylsökande till Sverige men konsekvenserna har blivit ödesdigra.

Av den anledningen valdes detta datum kl. 17-18, för manifestationen. Från norr till söder samlades tusentals människor från en mängd olika lokala nätverk, församlingar och föreningar som alla vill att politikerna börjar tala om lösningar och hopp istället för rädsla.

Röda korset och SFV

I Älmhult var Selin Hult, Jane Georgii och Mia Thunqvist från Röda Korset initiativtagare. Dessutom är Studieförbundet Vuxenskolan med och hjälper till med arrangemanget.
– Vi inom Röda Korset i Älmhult som arbetar volontärt med ensamkommande ungdomar har ju genom åren upplevt hur systemet fungerar eller inte fungerar i Sverige. Hur allt förändrades snabbt från att vi var ett land med stort hjärta till att bli ett land med stängda dörrar och kalla vindar, säger Selin Hult.

Ovisshet bryter ner

Röda Korsets volontärer har sett hur ungdomar har brutits ner av långa asylprocesser, omöjliga krav från Migrationsverket och ovisshet om framtiden.
– För två år sen så hjälpte vi till att söka och hitta fadderfamiljer till de ensamkommande ungdomar som på sin 18-årsdag skulle skickas iväg från Älmhult till andra orter i landet. Vi tycker inte att man rycker upp barn och ungdomar på det sättet från den enda trygghet de har, vänner, lärare och trygga vuxna. Vi löste det i Älmhult, men det var många som inte fick denna hjälpen, kommenterar Selin.

Röda Korset höll en tyst manifestation på torget i Älmhult för att visa att de står med dessa ungdomar och inte tycker de har fått rätt förutsättningar av svenska myndigheter.

Text jessica@espressomedia.se
Foto: Jenny Herz, SFV

Relaterade inlägg

Ett med naturen i doktorsvillan

Ingela Lindström

Cykeltävling i Göingebygden

Ingela Lindström

Liza skapar förändring genom skratt

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer