-2.2 C
Älmhult
2021-01-18
Lokalt Näringsliv

Företagsmingel på IKEA Aktivitetshus

Företagsmingel på IKEA Aktivitetshus
Härom veckan hölls ”speed-dating” med ett antal personer med koppling till näringslivsfrågor i Älmhult på IKEA:s Aktivitetshus. Ett hundratal deltagare fanns på plats.

Växande Älmhults verksamhetsledare Daniel Uppsäll välkomnade alla till detta arrangemang av Älmhults kommun, Växande Älmhult, Företagarna, NyföretagarCentrum och Älmhults kommun.
NyföretagarCentrums nye verksamhetsledaren Tomas Harrysson presenterade sig och meddelade att man gärna ser fler medlemsföretag.
– Vi ger bevisligen mycket fin hjälp till alla som vill starta eget och hjälper dem i verksamheten. Bra resultat både vad gäller ekonomi och överlevnad.

talare IKEA

Företagarnas Jan-Åke Johannesson gav en kort information om ”läget”. Det finns 65 medlemsföretag i Älmhult.
– Vi försöker få ut mer praktikplatser i våra verksamheter men det är lite trögt på grund av att skolan sätter krav på närvarotider. 8.00-15.00 fungerar dåligt. Fler industritomter ser man också ett behov av, även om det tillkommit några det sista halvåret (dock ej utgrävda). Klagomål finns också på trafikköer på morgon och kväll! Handhavandet av bygglov har nu blivit kortare men där finns mer att önska. Enheterna har blivit bättre på att samarbeta, men kan bli bättre.

Älmhults Kommun: Susann Petersson ny kommunchef, Maria Kristiansson ny näringslivsutvecklare och Ingegerd Andersson ny Miljö- och Byggchef höll en kort presentation av sig själva. De är nya på jobbet i kommunen men med gemensamt 44 års erfarenhet inom sina arbetsområden.

Handelsplats Älmhults Sven Tall presenterade årets lista med julklappsförslag att användas av företag. Ett alldeles utmärkt sätt att fixa julklappar till anställda och samtidigt gynna den lokala handeln.

Älmhults Handelsplats Selin Öz Hult presenterade IKEA:s nya satsning på Älmhults Handelsplats med arena, aktivitetsberg, padelhall och matmarknad med saluhallskänsla. Alla älmhultsbesökare kommer att få många nya möjligheter till rekreation på området.

Kommande aktiviteter på Handelsplatsen; Isbanan öppnade 22 november. Loppis 25 januari. Social Innovation Camp (Coompanion och Drivhuset). Marknad 7-8 december.

VD för det globala Inter IKEA Group, Torbjörn Lööf, höll en ”föreläsning” om arbetet med att skapa ett IKEA för framtiden och hur han ser på Älmhults betydelse för detta.

Torbjörn är den förre verkstadsmekanikern från Pjätteryd som tidigt sa ”aldrig IKEA” där han nu jobbat i 31 år. Målsättningen för företaget är att ”nå” 3 miljarder människor med produkterna år 2030. I Älmhult finns världens bästa kompetens vad gäller heminredning, teknik och utveckling. 5400 anställda är fördelade på 17 enheter, varav endast 1400 bor i Älmhult.

IKEA utvecklas hela tiden. Sedan 2013 har man startat i 15 nya länder. Planeringen är att fram till 2023 etablera sig i ytterligare 11 länder. Exempelvis Peru, Thailand och Nya Zeeland. Älmhultsföretaget har idag cirka 211 000 anställda. Antal varuhus är 443 och till dessa kommer cirka 1 miljard människor!

Målsättningen är som tidigare att skapa en bättre värld för de många människorna. Utmaningarna är många. Hur löser man bostadsproblemen när cirka 1 500 000 människor flyttar till tätorter varje vecka? (Undertecknads kommentar: Compact living/kompakt boende dyker upp när man tänker på detta. Det lär säkert den kompetenta personalen i Älmhult ha lösningar på.)

Framtiden innebär också att man måste locka till sig köpare bland alla som har ett telefonabonnemang. Att söka information och handla på nätet blir allt vanligare. Miljön är också viktig för företaget.

Närmaste målsättningen fram till 2025 är för IKEA att göra det ekonomiskt möjligt att handla på företaget, även för dem som inte kan det idag. Att nå och kommunicera med fler. Att göra en positiv inverkan på människorna, samhället och vår planet.

Vad kan då Älmhult göra för IKEA ?
IKEA är naturligtvis en otrolig tillgång för Älmhults kommun. Förhoppningar finns också att Älmhult skall kunna hjälpa företaget att utvecklas ännu mer. Önskemål finns bland annat på förbättringar vad gäller lägenheter, hus och infrastruktur. Fler restauranger, caféer och barer. Hög nivå på skolorna. Nya enskilda företag som arbetar separat eller som samarbetar med IKEA. Mer sport, aktiviteter och avkoppling. En stor utmaning för alla som bor i närområdet.

Relaterade inlägg

Ok Älme tar skogen in i centrum

Ingela Lindström

Tio enkla tips att spara energi

Ingela Lindström

Rossana flyttade från mångmiljonstaden Lissabon till Älmhult

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer