4.8 C
Älmhult
2021-01-21
Föreningsliv Sport

Cecilia tror att lustfylld träning kan bryta en sorglig utveckling

Cecilia Jägestedt
Nej, det blev inget trendbrott när de senaste siffrorna från Världshälsoorganisationen (WHO) kom. Åtta av tio barn och ungdomar i landet rör sig för lite. Inte ens en timmes aktivitet om dagen når de flesta upp till. Och det har bara blivit sämre. Men det finns en motrörelse inom föreningsvärlden som ger hopp.
– Lustfylld träning, gemenskap och aktivt deltagande av föräldrar är en väg att gå, säger Cecilia Jägestedt som inom Elmhults Sport Clubs verksamhet nu testar denna metod.

– Människan är byggd för rörelse och social gemenskap. Detta kan man få i en träningsgrupp, ett fotbollslag eller liknande. Men man kan också uppleva gemenskap bland vännerna på Facebook. Resultatet blir då att man tappar bort rörelsen och bara får ena halvan, konstaterar Cecilia Jägestedt.

Vi träffar den blivande hälsocoachen för ett samtal om rörelse, då och nu, hur mycket som har förändrats rekordsnabbt och vad man kan göra åt problemet. För ett problem är det. Det man grundlägger under unga år minns kroppen och har lättare att behålla i vuxen ålder. Som rörlighet, balans, kondition – helt enket vanligt välmående.

Vi ber Cecilia nämna några saker som är viktiga för att uppnå ett rörligare liv. Svaret kommer snabbt.
– Att ha ett mål. Det kan vara att ha roligt, träffa träningskompisar eller att klara av ett visst resultat. Fast när det gäller barn är glädjen det viktigaste. Tidtagaruret och måttstocken kan vänta. Och så något som man kanske inte alltid tänker på. Barn tycker om att göra saker ihop med sina föräldrar. Så låt föräldrarna vara med i träningen, det blir jätteroligt.

Cecilia återkommer gärna till föräldrarnas roll. Eller som hon uttrycker det:
– Vi vet att barn inte gör som föräldrarna säger utan vad de ser att föräldrarna själva gör.

Du är inte enbart negativ till barnens liv i sociala medier på Internet?
– Nej, absolut inte. Men det handlar om prioriteringar. Att tillbringa all sin fritid framför en mobilskärm eller surfplatta är helt enkelt inte bra. Man kan göra båda delar och ha ett liv ute i den riktiga verkligheten också.

Cecilia Jägestedt
Att ha ett mål gör träningen roligare. Cecilia siktade på VM i hinderbanelöpning. Dit kom hon också. Men målen kan vara mycket mindre än så.

Prioritering är ett nyckelord. Ingen människa kan hinna med allt. Nu när vardagsmotionen är närmast utrotad är det förstås extra viktigt. Helt naturliga saker som att cykla bortåt en mil till skolan, spela fotboll med kompisarna varje dag, hoppa hopprep varje skolrast och tillbringa nästan all fritid utomhus var helt normalt för 50 år sedan.
– Mycket har förändrats, men människan har inte förändrats alls. Vi har fortfarande samma behov, säger Cecilia.

Det där med att sätta upp mål och att lära sig välja bort saker för att nå dem har Cecilia Jägestedt i högsta grad varit med om. 2014 upptäckte hon hinderbaneloppen. 2016 började hon hårdträna löpning med ett klart mål i sikte.
– Ja, jag ville vara med i VM.

Med en tydlig plan gick träningen så pass bra att hon redan 2017 hade kvalificerat sig för världsmästerskapet.
– Att löpa en hinderbana är så otroligt roligt. Det var mitt mål att bli riktigt bra. Men man behöver inte sikta på stora mästerskap utan hitta på sina egna mål, konstaterar hon och tillägger:
– Huvudsaken är att du rör på dig.

FAKTA

”Löpträning för barn 6-11 år” testas i arrangemang av Elmhults Sport Club under tre onsdagar vintern 2019. Kostnaden för deltagande är medlemskap i ESC, 50 kronor.

Faller försöket väl ut återkommer denna träningsform till våren som en fast del av verksamheten. Skicka gärna en intresseanmälan till cecilia@jagestedt.se om ditt barn är intresserat av att delta till våren.

Text: Lasse Lindell
Foto: Lasse Lindell, Astrid Mjörnebrant

Relaterade inlägg

Padelhall förstärker nytt handels- och aktivitetsområde

admin

Ericas träning utgår från individen

Ingela Lindström

Immelntrampet rullade på trots åskvarning

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer