9.9 C
Älmhult
2020-07-14
Lokalt

”De visar ett oerhört engagemang”

Jobbet är ideellt. Belöningen får de när en medmänniska har blivit hjälpt. Alla har de arbetat med människor i skola, vård och omsorg och de anser att det vore bäst om de inte behövdes alls.

Vi har träffat folket bakom Brottsofferjouren i Älmhult. De är utbildade stödpersoner och ser gärna att de får fler kamrater i sin verksamhet.

Brottsofferjouren i Älmhult har verkat i ett 30-tal år. Den är en del av Brottsofferjourernas Riksförbund och en av de få i landet som jobbar helt ideellt. Bakom den pressade situationen av att vara ett brottsoffer finns frågan ”Behöver du någon att prata med?” 

– Det är just därför Brottsofferjouren finns, konstaterar Eva Karlsson, sekreterare i Älmhultsjouren.

Det finns två sidor av brottslighet. Den ena sidan arbetar för att förhindra brott, rehabilitera kriminella, hitta förmildrande omständigheter. Den andra, som inte syns och hörs så mycket, jobbar för brottsoffernas rättigheter. 

– Det kan handla om allt från att prata och lyssna. En brottsutsatt människa behöver berätta, gång på gång. Men det kan också röra sig om praktiska saker som skadestånd. När domen har fallit visar det sig ofta att gärningspersonen inte har en krona att bidra med. Då kan man få ersättning via Brottsoffermyndigheten. Vi hjälper till med detta, förklarar Lena Salomonsson som är ledamot i Brottsofferjourens styrelse.

Ärenden till Brottsofferjouren kan komma från polisen. Det finns också en telefoncentral man kan anmäla sig till direkt (se BOJ på Internet, så får du all information som behövs).

– Alla som har blivit utsatta för brott ska få frågan av polisen om man vill ha kontakt med Brottsofferjouren. Det är viktigt att den frågan ställs, påpekar Olle Karlsson som är ordförande i Älmhultsavdelningen.

Ett ärende får inte bli liggande för länge. Det handlar om jourverksamhet och människor som är angelägna om att få kontakt.

– I Älmhult rör det sig om max tre till fyra dagar, berättar Helle Pedersen som samordnar ärendena i kommunen.

Träffarna med brottsoffer äger alltid rum under väl reglerade former i jourens lokal på Prinsgatan i Älmhult. Hembesök görs aldrig. Sekretessen är hundraprocentig.

– Absolut. Det finns saker jag inte kan dela med mig av till min man, bekräftar Eva Karlsson som har maken Olle som ordförande i jourverksamheten.

Tiderna förändras, brottsligheten likaså. Begrepp som hedersrelaterat våld, internetbedrägeri, identitetsstöld fanns inte på kartan när eldsjälarna i Brottsofferjouren en gång började engagera sig. 

Det finns tragiska historier som inte kan berättas, men också motsatsen. Tacksamheten från varje person som har blivit hjälpt är hela belöningen.

Som stödperson handlar det ibland om att ge just stöd vid en rättegång. I Malmö, eller Hässleholm och Växjö…  Att möta en gärningsman och dennes advokat kräver både mod och styrka. 

– Vi är med för att den drabbade ska ha någon att känna igen, någon att luta sig mot, i en helt främmande värld. Procedurerna och miljön i en rättegång är inget människor är vana vid, påpekar Eva Karlsson.

Och helst inget man ska behöva vänja sig vid. Alla i Brottsofferjourens styrelse är överens: Det hade varit bäst om de inte behövdes alls.

Förutom kvartetten vi har träffat finns Caroline Magnusson, Emma Pamic, Eva Björkman och Senad Dzafic som stödpersoner och styrelseledamöter i BOJ.

Fotnot: Brottsofferjouren i Älmhult stöds ekonomiskt av Älmhults kommun, landstinget och Brottsoffermyndigheten.

Text och foto: Lasse Lindell 

Relaterade inlägg

Svarta Bergen 25-årsjubilerar

Ingela Lindström

Utveckling i Häradsbäck

Johnny Billinger

Kjell-Åke hittade meningsfull sysselsättning på Bolist

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer