12.8 C
Älmhult
2020-10-01
Näringsliv

Spännande utvecklingsmöjligheter

Spännande utvecklingsmöjligheter

En skarp ingefärashotväckte ett 30-tal intresserade inför en tillväxtfrukost på Broby Gästis nyligen. Arrangör var Östra Göinge kommun, som hade bjudit in Fredrik Åsare från Åhus hamn, Robin Liljegren från Klubbkompis och Katarina Björnsdotter från sydsvenska handelskammaren. Samtliga hade mycket att bidra med när det gäller logistik och infrastruktur, i syfte att öka flöden och möjligheter, till och från kommunen.

Östra Göinges hamn

Det är ca 4 mil till Åhus men det är ändå Östra Göinges hamn och därmed en stor möjlighet till att utveckla exportmöjligheter. Hamnen innebär inte enbart avlossning och pålastning utan de är med och bidrar hela vägen. 

– Ja vi hjälper till med transporten hela vägen, med tull och allt som följer med, berättar Fredrik.

Stora möjligheter

Östra Göinge har stora möjligheter även om det inte finns en järnväg. Det handlar om att utgå från det som finns och bygga vidare på det.

– Infrastruktur kan skapa enorma effekter, förklarar Katarina Björnsdotter. Öresundsbron är ett exempel på det. Men det är också tydligt med E22, tvärled och framöver med sydostlänken. För Östra Göinge handlar det mycket om väg 19. Men det finns också mycket att göra utöver det.

Utmaningen är att optimera rörligheten till och från kommunen.

– Kompetensförsörjningen är helt avgörande för en kommun som vill växa, menar Katarina.

Bastholmen utvecklas

Infrastrukturen är också helt avgörande för det lokala näringslivet. En av dem som är aktiv i utvecklingen är Robin Liljegren från Klubbkompis. De har en omfattande kundtillströmning till butiken i Broby. Så stor att de nu sålt sin butik i Falköping för att utveckla försäljningen på hemmaplan. Det kommer i sin tur att kräva en gemensam logistik och infrastrukturarbete tillsammans med kommunen. Något som kommer att förändra och utveckla satsningen på Bastholmen längs väg 19.

Text och foto: johnny@espressomedia.se

Relaterade inlägg

Jul på Gröna Porten

Volvo – en av de största arbetsgivarna för kommuninvånarna

Ingela Lindström

Växande Älmhult

admin

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer