12.8 C
Älmhult
2020-10-01
Föreningsliv Sport

En spännande historia i Diö Fotbollen blir ett verktyg för ett bättre liv

Berättelsen är känslosam, en historia ur verkligheten. Lördagen den 26 oktober bjuds ett annorlunda arrangemang i Diö Missionskyrka. I 26 år har Börje Erdtman jobbat med humanitära projekt i Colombia. En av grundpelarna är fotbollen. På fotbollsskolor får eleverna lära sig om regler, demokrati och laganda. Inte helt oproblematiskt, då detta uppfattas som ett hot av de mäktiga drogkartellerna i landet.

Att kalla honom skolbyggare är nog i underkant. För 26 år sedan grundade Börje Erdtman ”Ankarstiftelsen”. Sedan dess har det byggts 200 skolor i Colombia i stiftelsens regi, ett drygt 20-tal av dem är fotbollsskolor. 

Många av dessa projekt är sponsrade av svenska kändisar. Ikonen Lill Babs var en av dem, Lasse Holm, Bert Karlsson med flera är det i dag. Börje kommer även att visa Charlotte Lideberg Granrots dokumentärfilm ”Fotbollsskolan i Medellin” från 2018 vid evenemanget i Diö.

Men arbetet för demokrati, respekten för regler och vikten av laganda har väckt misstänksamhet bland de ledande inom landets drogkarteller. Ökad kunskap gynnar knappast drogförsäljningen.

När Ankarstiftelsen med sina sociala idéer gjorde entré i Colombia på 1990-talet blev det ett dramatiskt möte med narkotikabossarna – under pistolhot, berättar Börje Erdtman själv.

Projekten har under årens lopp avlöst varandra. Att hjälpa byarna i landet att få rent vatten är ett, återanpassning av kriminella till samhället är ett annat. Och fler står på tur. 

Så det blir en annorlunda historia som berättas den 26 oktober. Tilläggas kan att Ankarstiftelsen är en godkänd hjälporganisation. Politiskt och religiöst obunden. När vi ville ha kontakt med Börje Erdtman inför arrangemanget var det inte helt enkelt. Men vi hittade honom – i Colombia. 

Fast han kommer garanterat att befinna sig i Diö lördagen den 26, klockan 18.00.

Text: Lasse Lindell 

Relaterade inlägg

Ett och ett halvt år med Klubb Sonya

Ingela Lindström

Fotbollstalangen Gabriel har chans på proffsspel

Ingela Lindström

Orienterare söker husrum inför 10MILA

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer