20.1 C
Älmhult
2020-05-31
Kultur

Spännande satsning i höst

Hållbara höns, självhushåll och hemgjord tvål

Cirkeln är sluten. Det som var allmänbildning för hundra år sedan lärs nu ut i hållbarhetens namn. Att hitta lösningar på framtidens problem har redan fått många människor att titta i backspegeln. Samtidigt som nya idéer dyker upp.
Älmhults kommun i samarbete med föreningar och studieförbund arrangerar under hösten ett antal föreläsningar och workshops under samlingsrubriken ”Hållbar höst 2019”.

Odla fisk på land och grönsaker utan jord. En kväll fylld med hönsprat. Hur är man med och skapar framtiden? Ta till vara växter svampar och bär. Kökskompostering, tvåltillverkning och prylbytardag. Utbudet är brett och stort när det gäller vad man i Älmhults kommun kallar ”en omställning för en hållbar framtid”.
Spännande? Utmanande? Nödvändigt? Med största säkerhet ja. För att skapa inspiration till att hänga med på tåget mot framtiden arrangeras under hösten en lång rad aktiviteter, ofta med fri entré eller en blygsam avgift.

Många påstår att om vi ska klara av att bo på planeten jorden krävs nya lösningar på de problem som finns. Men ofta handlar det om gammal kunskap i nya kläder. Eller som man konstaterar i programförklaringen för höstens satsning: ”Ibland behöver vi veta mer, men ofta räcker det med en puff för att göra det vi redan vet.”
September har bjudit på bikunskap, skördefest, solceller och hållbar konsumtion. Men redan den 25 september är det dags igen.

After work med liten föreläsning om hållbarhet bjuds på Eriksgatan 1, Älmhult, klockan 17.30. Plocka din mat i naturen och allemansrätt med Jenny Syrén.
Hållbart! Njutbart! Oslagbart! Oemotståndlig rubrik för besök av Niklas Wennberg från Stadsjord, entreprenören Mimmi Lowejko och designern Simon Lussi. Den 2 oktober, klockan 17.00 på Aktivitetshuset.
Att hålla höns. Hur gör man det och var får man göra det? En kväll fylld av hönsprat på Eriksgatan 1 den 10 oktober. Entré 50 kronor. Återkommer den 24 oktober.

”Medskapa framtiden” med Jesaia Lowejko ska skaka om och inspirera i en interaktiv workshop på Muff den 14 oktober.
En konstnärlig vinkel på sambanden mellan människan och hennes omgivning ges den 17 oktober. Med konstnär Caroline Mårtensson och Kristina Möster Nilsson från Statens Konstråd. Klockan 18.00. Information om lokal finns på www.almhult.se
Akashi kökskompostering omvandlar matavfall till jord och näring. Lär mer den 21 oktober på Stinsens Vävstuga klockan 18.30. Entré 50 kronor (30 för medlemmar i Älmhults Trädgårdsförening).
Gör din egen tvål, en workshop med Jenny Syrén den 30 oktober. OBS tiden! Klockan 10.00 på Eriksgatan 1. Från tio år och uppåt. Avgift 100 kronor för vuxen och ett barn.

Hållbar självhushållning om att samla, självhushålla och ta till vara allt vad naturen kan förse oss med. Inspirationskväll på Eriksgatan 1 den 14 november, klockan 18.30.
Miljöjournalisten Johanna Stål delar med sig av sina bästa tips för en hållbar planet den 28 november. Klockan 19.00 på Älmhults bibliotek. Entré 50 kronor.
Prylbytardag på Älmhults Handelsplats (i lokalen vid Jem&Fix). Premiär för detta evenemang den 30 november, klockan 10.00.
Sedan återstår bara en hållbar jul!

Fotnot: Arrangörer under ”Hållbar höst” är Älmhults kommun, Naturskyddsföreningen Linnébygden, Studieförbundet Vuxenskolan, Studiefrämjandet, Aktivitetshuset, Älmhults bibliotek, Älmhults Trädgårdsförening, Statens Konstråd och Ingka Centres.

Text och foto: Lasse Lindell

Relaterade inlägg

Sällskapsresan värmer i kylan

Ingela Lindström

Christer Bording fann sitt svarta guld i Göingebygden

admin

På kryssafton med Peter Zejlon

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer