20.1 C
Älmhult
2020-05-31
Föreningsliv

Älmhults IF Firar 100 år

Efter att 1919 ha sett några killar spela boll på torget i Älmhult tog Idar Wennberg initiativet till föreningen Älmhults IF. Mottot löd ”Att genom utövande av idrott utbilda goda idrottsmän, främja god kamratanda samt i övrigt verka förhöjande av medlemmarnas fysiska och andliga fostran.”

Idag hundra år senare sitter Pär Angser och rekonstruerar historiken till en jubileumsbok för samma förening. Pär som själv har 45 år i föreningen har bl.a. varit ordförande två gånger och varit med om många händelser och initiativ i föreningen.
– Ja, det blir en rekonstruktion på grund av att vi förlorade en massa material då klubbstugan brann ner för tio år sedan. Jag plockar ur boken från 40-årsjubileet och sen har jag intervjuat många personer – både spelare och tränare – för att få ihop historiken om varje tioårsperiod fram tills nu.

Mycket har förändrats i föreningen sedan den startades i april 1919. Idag är det fotboll som gäller men inledningsvis var det en förening för fotboll, friidrott, ishockey, bandy, gymnastik och handboll. Den första styrelsen utgjordes av Ernst Bergström, Valter Wiklund, Erik Bergström, Albin Lagerblad, Arthur Johansson och Sigurd Gullberg. En gräsplan intill Gotthard Nilsson Kadaverfabrik tjänstgjorde som första träningsplanen. Lukten från fabriken satt sannolikt i både kläder och näsborrar när träningen var över…
– Först 1928 förvärvades en del av marken på handlare G.B. Nilssons ägor (Älmekulla) genom kommunens försorg. Dr. Gotthard Nilsson (idag Stena Aluminium) har varit med och stöttat föreningen ekonomiskt alla 100 år. Fabrikörerna Sven och Wilhelm Wallin har gjort detsamma, berättar Pär.

Många är de namn som både kan och bör nämnas från de gångna 100 åren. Här låter sig dock endast ett axplock göras. En person som utmärkte sig särskilt som idrottsman och ÄIF:are i själ och hjärta är Bosse Hermansson. Trots att han hade VIP-kort betalade han alltid entré. Under 40- och 50-talen var Bosse aktiv i bandy, friidrott, brottning, ishockey och handboll förutom fotboll som var hans stora idrott.
– Han debuterade i fotbollen i ÄIF som 16-åring 1942 och spelade som vänsterytter. Bosse spelade med armen i mitella efter att ha skadat sig i stavhoppet på förmiddagen då hans stav bröts. Trots det gjorde han ett mål i fotbollsmatchen, berättar Pär.

På 50-talet inleddes ungdomsfotbollen, som sedan dess varit föreningens livsnerv.
– Kjell-Åke Hansson och Gunnar Renemark var initiativtagare till detta och de gjorde ett stort socialt arbete för ungdomarna.
Under samma decennium utmärkte sig Carl ”Jeppe” Jeppsson som framgångsrik i bordtennis. Han var ledare i klubben så länge som föreningen hade bordtennis, vilket var fram till -77.
Klubben har fostrat en hel del duktiga idrottsmän. Bland fotbollsspelarna har vi bland annat Åke ”Knall” Olofsson, bröderna Lindberg, Göran ”X” Carlsson, Olle Nordin. Framgångsrika friidrottare har också kommit fram i klubben, t.ex. Nils ”Nisse” Widing som blev svensk mästare i både höjdhopp och tresteg, Sten-Ove Ottosson som sprang 100 m i landslaget och Kurt Olausson som även han deltagit i landslaget på olika löpsträckor.

Lika viktiga som idrottsmännen har också personerna runt om varit, inte minst vaktmästarna.
– På 50-talet började klubben ha en vaktmästare som stod för underhållet av planen. Den första var en ständigt argsint man, klädd i röd toppaluva och träskor vår som vinter. Till och med när han spolade is, minns Pär med ett leende.
Nästa vaktmästare var Gunnar Dahl som var ÄIF:are ut i fingerspetsarna. En plankommitté bildades för att bistå honom med det viktiga underhållet.
– Det har varit något av ett signum för oss i ÄIF att ha bra vaktmästare som sköter om planerna på allra bästa sätt. Idag är det tre personer som till största del sköter planerna; Kurt, Rolf och Janne, säger Pär.

Andra viktiga milstolpar för klubben är:
1990 Utsågs till årets ungdomsförening av Smålands Fotbollsförbund
90-tal Bingolotto kom in som betydande inkomstkälla och är än idag en viktig inkomstkälla
2002 ÄIF startar en egen inomhuscup med som mest 238 deltagande lag
2009 En konstgräsplan byggdes
2010 Klubbstugan brinner ner till grunden och endast pokaler och lagbilder finns kvar eftersom de flyttats tidigare pga en vattenläcka
2015 ÄIF-akademin för funktionsvarierade bildas. I år gick de till final i Gothia Special Olympic Trophy

Den 28 september firar föreningen med en jubileumsfest på Brasseri Goaroije. Det blir mingel, förrätt, middag, dessert med kaffe och anmälda tal i två timmars tid. Därefter utdelning av stipendiet Thorstens minne som går till en spelare eller ledare vars prestation flyttar fram Älmhults IF:s sportsliga position, samt utdelning av diplom till hedersmedlem. Sedan sång och avslutande mingel fram till kl. 24:00.
Så småningom kommer också jubileumsboken att kunna införskaffas. I skrivande stund håller Pär fortfarande på med intervjuer för att få ihop de hundra åren i en skrift. Idag har han nått fram till 40-talet så det är lite kvar.
– Tanken är att boken ska vara klar lagom till skyltsöndagen. Det är väl tur att jag är pensionär och kan lägga ner tiden som nu är uppe i hundratals timmar, säger Pär med ett skratt.
– Men det känns värdefullt att göra detta och intervjuerna är ju också väldigt trevliga, avslutar han.

Efterlysning
Om någon har information att bidra med när det gäller föreningen och dess verksamhet, såväl historiskt som nutida, är ni välkomna att höra av er till Pär, via mail:
per.angser@outlook.com eller 070-319 45 47

Text och foto på Pär Angser: jessica@espressomedia.se
Övriga bilder är ÄIF:s

Relaterade inlägg

Ett och ett halvt år med Klubb Sonya

Ingela Lindström

PRO Glimåkra avrundar året

Ingela Lindström

Vår duktiga skolpraktikant Alva – Alva Tomasson från Hasslarödskolan

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer