9.9 C
Älmhult
2020-07-14
Lokalt

Skördetid i skogsträdgården

I en skogsträdgård skördar man i princip det mesta av året. Under våren var det mycket bladgrönt, mitt på sommaren var det mest bär, men nu när det inte är så varmt längre och många grönsaksväxter har blommat över, börjar det om igen med grönsakerna.

Bladgrönt
Spenatskräppan, som är bra att använda i alla grytor, pajer, lasagner etc. och som inte innehåller lika mycket oxalsyra som andra syror, får nya friska blad. Likadant svartroten, som vi inte odlar för roten utan för blasten. Goda Henriks målla har levererat frön under sommaren, som kan användas likt quinoa, och nu skjuter nya, näringsrika blad upp igen från roten, blad som vi förväller och gömmer i frysen till vinterns grytor. Snart är kållarverna färdiga med att festa i den fleråriga kålen och då kommer det nya blad till oss.

Bär, frukt och nötter
Det finns fortfarande bär i skogsträdgården. I flera veckor har vi skördat mängder med stora blåbär från de tidiga amerikanska blåbärsbuskarna, och nu börjar de sena att mogna. Också aronian ger många bär i år, till saft eller sylt, och den vita smultronplantan ger bär från juni till frosten. Äpplen är det smått med i år – kylan i maj kom precis när de flesta träd blommade.
I gengäld finns det absurda mängder med vilda hassel i år. De mognade redan i slutet på augusti, och nu börjar också den förädlade, storfruktiga hasseln i skogsträdgården att mogna. Nötterna är nog dubbelt så stora som de vilda – och smakar gott!

Kryddor och sallat
Många kryddväxter är snart färdiga med att blomma, och insekterna har haft mycket att göra med att skörda sin del. Nu skjuter plantorna upp skott igen, och vi kan skörda nya mängder av t.ex. timjan och oregano till att göra örtsalt.
Vi kan fortfarande hämta grönt till en sallad i skogsträdgården. Malvorna är nästan färdiga med att blomma och kommer med nya, friska blad. Kärleksörtens blommor blir röda nu – och blommorna smakar inte gott– men bladen är fortfarande goda om man inte tar dem som är närmast blommorna. Den fleråriga rucolan börjar också blomma nu, med söta, gula blommor, och skjuter samtidigt nya blad, jättegoda i en blandad sallad eller i en pesto. Och den fleråriga portulaken – vårsköna – har blommat det mesta av sommaren och har fortfarande krispiga och nyttiga blad.

Hösten är – också – skördetid
Vi skördar jämnt och hela tiden – vilket betyder att vi hela tiden får frisk och näringsriktig mat direkt från trädgården. Mer närodlat blir det inte. Och det känns tryggt och bra att kunna hämta grönsaker i trädgården det mesta av året.

Text & foto: Christina Meyer, Strömmaköp Gammelgård

Relaterade inlägg

Naturpasset Älmhult

Ingela Lindström

Torvbrytning i Tockarp

Ingela Lindström

Anders inviger Kupan

info@espressoreklam.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer