7.6 C
Broby
2019-11-22
Lokalt

Salongen byter ägare

Den första september fick Salongen på Norra Torggatan 9 ny ägare, Anna Bengtsson Bondesson. Förra ägaren Yvonne Carlqvist som drivit Salongen sedan 1977 kommer också att arbeta kvar ett par dagar i veckan innan hon slutar helt med att fixa Älmhultsbornas frisyrer.

Anna och Yvonne har känt varandra sedan februari i år och Yvonne känner att hon kan lämna över ägarskapet med varm hand.
– Det känns så bra med Anna. Eftersom jag drivit Salongen så länge vill jag kunna gå rakryggad i Älmhult och veta att jag lämnat över till någon som är duktig och driver vidare stället i samma anda, säger Yvonne.
Salongen är Älmhults näst äldsta salong, berättar Yvonne. Den startades på 30-talet av en barberare vid namn Frostensson som också bodde i den lilla ettan innanför salongen. Många minns än idag historier om att han var lite glad i flaskan och att det var bäst att anlita honom på förmiddagen om man ville slippa blodvite.
– Det fanns också lite annorlunda lektyr att läsa på Salongen på hans tid i form av tidningen SE som innehöll lättklädda damer. Det hade aldrig gått idag även om det var relativt oskyldiga bilder jämförelsevis, ler Yvonne.

Efter Frostensson drev Yvonnes svärmor Irma Carlqvist Salongen och det var på de fina damernas tid, då det skulle tvättas och läggas hår varje vecka. När så Irma skulle gå i pension så tog Yvonne över salongen. Då hade hon redan arbetat som frisör i 16 år. Hon var från början utbildad till damfrisör men kompletterade senare med herrfrisörutbildning. På frågan om hon själv har något dråpligt minne från sin tid med Salongen berättar hon följande:
– På 80-talet var killarna långhåriga och det var ganska populärt även bland dem med permanentat hår och då gick de till damfrisörerna som kunde den biten. Jag hade en relativt känd profil i Älmhult bland kunderna och han somnade till här i stolen en gång när han permanentade sitt långa hår. Det var en rätt rolig syn med denna kille i hårspolar, lång och stor mustasch, och en prilla under läppen, minns Yvonne.

Men nu har alltså Anna tagit över ägarskapet. Hon kommer närmast från Studio C i Ljungby där hon arbetat i 19 år och nu tar hon alltså steget att bli egen företagare.
– Befintliga kunder kommer att känna igen sig men jag har fräschat upp lokalerna lite grann med en lättare renovering. Här vill jag att alla ska känna sig välkomna, oavsett ålder, precis som tidigare, säger Anna, som valt att behålla namnet Salongen, samma öppettider och telefonnummer.
Utbudet är också detsamma, en frisörsalong där du dessutom kan få färgning av fransar och ögonbryn.
Och Yvonne som inte vill sluta tvärt kommer att arbeta kvar ett tag till, ett par dagar i veckan, vilket båda är nöjda med.
– Ja, vi fann varandra ganska direkt när vi fick kontakt i början av året, avslutar de båda i samförstånd.

Text o foto:
jessica@espressomedia.se

Relaterade inlägg

Kuppmakarna har flyttat till Visseltofta

Johnny Billinger

Con brio på musikresa

Ingela Lindström

Vi möter en lång man med många uppdrag

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer