7.6 C
Broby
2019-11-23
Lokalt

Lyckad konstrunda i Älmhult

Förra helgens konstrunda i Älmhult blev en succé. Fredagen den 30 augusti till söndagen den 1 september bjöds älmhultsborna på båda väletablerade och nyare konstnärers alster. På Muff ställde fyra konstnärer ut; Lisa de Goey, Annika Edvardsson, Emma Svensson och Gunnar Forsén. Vi har bytt några ord med Annika som ställde ut figurer av nålfiltad ull.

Annika är ny inom konstvärlden men har alltid haft ett stort intresse av att skapa i textil.
– Som liten sydde jag mjukdjur och kläder till dockor, som tonåring började jag sy och sticka kläder till mig själv. Intresset för textil har varit med igenom hela livet men tiden har i långa perioder inte räckt till för att hinna skapa något, även om längtan varit stark, berättar hon.
För ett par år sedan bestämde hon sig dock för att satsa på sitt intresse och började studera. Efter ett par kurser i teoretiska ämnen vid högskolan i Kristianstad studerade hon Textila Hantverk vid Kalix Folkhögskola.
– Därefter har jag byggt på med kvinnohistoria, kulturhistoria och materialkunskap. Det var när jag studerade återbruk, konst och design vid Löftadalens Folkhögskola i Åsa som jag på allvar började släppa tanken att allt skapande skulle vara bruksföremål och började närma mig konsten.

Skapar i nålfiltningsteknik
På café Muff ställde Annika ut figurer hon skapat med nålfiltningsteknik.
– Att nålfilta är en alldeles ny teknik för mig som jag bara hunnit arbeta med i åtta månader hittills. Jag har tidigare våttovat en del men med slitna handleder blev det arbetet alldeles för tungt och opraktiskt för mig. Med nålfiltningen såg jag plötsligt helt andra möjligheter, att kunna skapa tredimensionella former och figurer. Men att nålfilta är ett långsamt arbete. Det gäller att ha tålamod och tillit till processen, berättar hon.
Hon blandar ullen med andra material i sina figurer och tänker extra på just hållbarhet.
– Ja, jag tycker om att blanda material och tycker att ullen gifter sig fint med betong och rostigt järn. Jag försöker så långt det är möjligt använda material som går att återvinna och inte belastar miljön alltför mycket.

Fint och välbesökt arrangemang
Utställningen på Muff var välbesökt och Annika känner sig väldigt nöjd med konsthelgen.
– Att för första gången få visa det jag skapat och möta alla underbara besökare var en fantastisk upplevelse. Att få höra hur de skrattade till eller se dem le när de tittade på mina figurer var en enorm glädje.
Hela processen med utställningen var mycket fint ordnad enligt Annika. Allt från de första mötena med Älmhults Konstförening, konstnärerna och de som kunde erbjuda platser att ställa ut på, till vernissage på IKEA Hotell och helgens alla evenemang. Hon tycker det fungerade utmärkt att ställa ut på ett café och att ägarna gav konstnärerna generöst med utrymme.
– Besökarna kom i en strid ström, tittade på konst, pratade med konstnärerna och fikade. En hellyckad helg som gett oss konstnärer ny inspiration och energi att fortsätta med det vi gör. Jag längtar redan efter nästa konstrunda!

Text: jessica@espressomedia.se
Foto: privat

Relaterade inlägg

Osby Rotaryklubb

Ingela Lindström

Caroline guidar bland GUC:s yrkesutbildningar

Ingela Lindström

Ett lättare liv

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer