17.3 C
Älmhult
2020-08-04
Föreningsliv

Första tjejlaget i basketklubben

I Sverige spelar ungefär lika många tjejer som killar basket. Älmhult Beasts Basketball har hittills haft flest killar, så tjejerna har fått spela med killagen. Men nu startar det första tjejlaget för tjejer födda 2006–2007.
En inspirerande förebild är svenskan Amanda Zahui som spelar i WNBA (Women’s National Basketball Association). Så det kommer lägligt med en tjejsatsning i basket nu. Tränare för det nya tjejlaget är Andreas Arvidsson.
– Äntligen kommer tjejerna få spela i tjejserien, de är jättemotiverade”, säger Andreas. Vi välkomnar också gärna fler tjejer till vårt lag.

Både tjejerna och killarna deltog i ett träningsläger i helgen med gästcoacherna Kolya Hardy och Mahdi Khosravi från Central Basket i Stockholm.
– Spelarna har spelat en hel säsong i seriespel sedan förra lägret, så det var tydligt för gästcoacherna att de hade utvecklats, säger George Payne, grundare av ”American Basketball Coach in Sweden program” som tillsammans med ÄBBC bjöd in gästcoacherna och är medarrangör av lägret. I år kunde vi gå in mer på strategi i matchspel, vilket spelarna tyckte var både utmanande och roligt. Vi kunde se hur de fick en ”aha-upplevelse” när det gick upp för dem hur en teknik används i match.

Stor bas av unga
Basket överlag ökar hos unga i Sverige och är den fjärde mest populära sporten i åldrarna 15–29 år. Barn upp till tolv, tävlar i så kallade Easy Basketturneringar. De spelar på mindre planer med fyra personer istället för fem. Enklare regler och inga poäng. Man spelar för att ha roligt. Att vinna eller förlora är inte det man lägger vikten vid.
– Vi deltar med våra yngsta lag i två till tre turneringar per säsong, säget sportchef Magnus Modig. Det är fantastiskt att se glädjen och energin hos spelarna. Vi kommer också att arrangera två turneringar i Älmhult, en i januari och mars 2020.
De yngsta grupperna har sett en kraftig ökning under förra säsongen med nya spelare under hela säsongen.
– Träningen har precis börjat och det finns till och med en väntelista, säger Magnus. När vi vet hur många som fortsätter från förra säsongen så har vi gott hopp att välkomna alla som vill spela basket i vår klubb.

Foto: Magnus Modig
Fakta: basketklubben

Fakta om föreningen
Öppen träning – Open Gym:
Torsdagar, 19:30-21:00, Elmehallen
Alla är välkomna. Nybörjare får prova på basket, motionärer spelar för att de tycker om basket, och våra spelare kommer för att finslipa sin teknik. Någon vuxen medlem finns alltid på plats.
Älmhult Beasts Basketball har träningar för pojkar och flickor födda 2008–2012; 2006–2007.
Besök vår hemsida för mer information: www.beasts-basketball.se

Relaterade inlägg

PRO Knislinge höll årsmöte

Ingela Lindström

Föreningen Jägarnas Riksförbund

Ingela Lindström

Pjätteryds Hembygdsförening verksam i 80 år

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer