2.7 C
Älmhult
2020-02-24
Lokalt

Fältarbetarna är en tillgång för Älmhult

Till fältarbetarna kan du som förälder eller ungdom vända dig till om du behöver stöd i hur du ska gå tillväga i olika frågor. Fältarbetarna kan hjälpa dig till rätt kontakt. De rör sig på skolorna, på fritidsgården och på olika event som händer i kommunen. Stödenheten i Älmhults kommun är bara ett år gammal, och vi träffade enhetschefen Cecilia Ohlsson och hennes medarbetare som är fältarbetarna Pär Brännmark och Annika Holmkvist.

Pär och Annika har mångårig erfarenhet då de har arbetat på HVB-hem i olika yrkesroller, och sedan i mars i år är de Älmhults kommuns fältarbetare.
En vanlig arbetsdag tillbringar Pär och Annika först på skolan och på eftermiddagen på fritidsgården. De arbetar med ungdomar i åldern 13-20 år.
– Vi är ute och cyklar mycket just för att möta ungdomarna och för att vara synliga och tillgängliga.

Ska stärka relationer
Arbetet framtill nu har till stor del varit att kartlägga vilka behov som finns. Mycket tid har lagts på skolorna.
– Där pratar vi med alla ungdomarna om attityder och värderingar. Vår utmaning är nu att de skall känna igen oss, säger Annika och Pär.
Fältarnas uppdrag är framförallt att bygga och stärka relationerna till eleverna. De kan också vara en länk mellan socialtjänst och skola, där lärarna, kuratorerna kan ta stöd i olika frågor. Uppdraget innefattar är också att skapa en relation till föräldrarna i Älmhults kommun
– Vi jobbar familjerorienterat, det vill säga att vi inkluderar hela familjen när det gäller barnet eller ungdomen, säger Pär.
Bygger broar
Fältarbetarna är brobyggarna i kommunen och de är en resurs till bekymrade föräldrar då det har blivit mer och mer lättillgängligt med droger, inflinkar Cecilia och fortsätter:
– Något för föräldrar att tänka på är att vara extra uppmärksam på om ditt barn byter umgänge och beteende. Om barnet sover hela dagarna och även om de håller sig för sig själva. Ha en bra relation till barnet och fortsätta att vara nyfiken, intresserad och prata med dem.
Att ta kontakt med fältarbetarna skall vara enkelt och självklart.
– Och man skall absolut inte känna skuld och skam för både Annika och Pär är en stark resurs för medborgarna i Älmhults kommun, avslutar Cecilia.

Fotnot: Vill du komma i kontakt med Pär och Annika så når du dem här:
Annika Holmkvist 0476-55001
Pär Brännmark 0476-642428

Text och foto: anita@espressomedia.se

Relaterade inlägg

Älmhults Handelsplats blir en träffpunkt för shopping, evenemang och aktiviteter

alltomalmhult.se

Alla mötte alla i första CoopCupen

Ingela Lindström

Barnskötare önskar färre barn i grupperna

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer