2.7 C
Älmhult
2020-02-24
Lokalt

Blomstrande kulturliv i Älmhult

”Härlig mix av proffs och ideella aktörer”

Höstens kulturkalender är klar och bjuder på ett brett och rikt utbud. I Älmhults kommun behöver ingen vara svältfödd på upplevelser. Kulturstrateg Helen Carlsson är entusiastisk.
– Här finns ett stort engagemang och en härlig mix av proffs och duktiga ideella aktörer. Nya idéer dyker upp. Viktiga satsningar på ungdomar görs, samtidigt som många arbetar för att bevara det gamla, konstaterar hon.

Med ett visst vemod tar vi farväl av sommaren, men det betyder inte att blomstrandet i kommunen tar slut. Tvärtom. Nu väntar en höst fylld av upplevelser. Var och varannan dag kan man ta del av sång, musik, konst, dans, film, berättande och allt detta vi kallar kultur. Det kan bli en riktigt kul tur genom höstmånaderna.

– Det finns många kreativa människor som är aktiva i kommunen. Älmhult är en internationell ort och vi får in idéer från hela världen. Samtidigt är hembygdstraditionen stark. Arrangemang ute i byarna med berättande om hur livet var en gång är väldigt viktiga, poängterar kulturstrateg Helen Carlsson.
Och snart är det dags för den årliga kraftsamlingen ”Kulturnatta” – den 12 oktober närmare bestämt – då kommunen i samarbete med studieförbunden, föreningar och näringsliv ger fritt utrymme för alla kulturarbetare i bygden. En chans att upptäcka det man kanske inte visste fanns.

Nya aktörer gläder med sin entusiasm. Helen pekar gärna på Möckelsnäs Trädgård och Kulturcentrum och den spännande Forrerydladan.
Och visst är det så att berättandet har en speciell plats i Älmhults kommun?
– Ja, det här är en del av Sagobygden och det blir mycket berättande i höst. Som på Barkhults gård, Älmhults församlingshem och Älmhults bibliotek.
Journalistprofilen Anna Hedenmo kommer till just biblioteket den 15 oktober och talar om sin bok ”Uppdrag sanning”.
För den som vill röra sig under kulturupplevelsen är vandringar populära. Årets sista Kulturvandring tar upp Möckelsnäs historia, en guidning med efterföljande lunch den 16 oktober.
– Det här är hälsa för både kropp och knopp, kommenterar Helen Carlsson.

Mycket musik blir det. Från lunchmusik och Kronobergarnas musikkår i Älmhults kyrka till visor och jazz i Missionskyrkan och konserten ”Väsen” i Folkets Hus. Eller varför inte Musik man minns på Kulturcafé Blohmé, Dragspelshäng i Älmhults församlingshem och en Laleh-konsert med Jubilatekören i Älmhults kyrka.
Familjeföreställningen ”Gräs” gör Helen Carlsson närmast lyrisk. Den äger rum på Aktivitetshuset den 3 november och Helen beskriver den så här:
– Den har allt!
Och mycket mer kan man ju inte begära.

Teatersugna kan få sitt när Molièreteatern spelar upp sin ”Tappa tand” på Aktivitetshuset. En rolig och underfundig familjeföreställning. Må-bra-pjäs på Folkets Hus kan kanske också vara något? ”Allan2 – i nöd om du har lust” ser lovande ut…
Innan det är dags för julmarknader och stundande vinters alla begivenheter kommer en av höstens storbesök till Möckelsnäs Trädgård och Kulturcentrum. Smålandsoperan ger ”Lilla Figaro” med musik av Mozart, en sprudlande familjeföreställning den 9 november.
Helen Carlsson vill också gärna tipsa om en serie föreläsningar och workshops som är en del av kulturutbudet under rubriken ”Hållbar höst”. Alla som är nyfikna på hållbar konsumtion, hur man är med och skapar framtiden eller vill lära mer om svampar, höns och självhushållning har något att se fram emot.

Fotnot: Hela höstens Kulturkalender finns i tryckt form och givetvis på Internet, www.almhult.se. Här hittar du all information som behövs för att ta del av en spännande kulturhöst.

Text & foto: Lasse Lindell

Relaterade inlägg

Vi är bäst på det vi gör

info@espressoreklam.se

Konst- och kulturrundan i Spjutaretorpsbygden

Ingela Lindström

GOSEGRISEN

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer