13.3 C
Älmhult
2020-07-06
Hälsa Lokalt

Iras behandling ledde till mer hjälp

För 25 år sedan kom Ira Shevchuk till Sverige för att få vård för allvarliga smultronmärken som täckte stora delar av hennes ansikte. I hemlandet fanns ingen behandling att få.
Under våren var Ira tillbaka i Sverige för ett känslosamt överraskningsmöte med läkaren som gav henne livet.
– Jag är så tacksam till svenskarna som gav mig livet, sa Ira då.

Bo Wallenberg från Barnmissionen mötte lilla Ira 1994 under en av sina hjälpresor till Ukraina. Då var hon bara tio månader, en liten flicka med stora kärlmissbildningar som täckte stora delar av ansiktet. Läkarna i Ukraina kunde inte behandla Iras skador, utan hon var dömd att dö.

Med hjälp av Aftonbladet och svenska folket samlades medel in så att Ira kunde få komma till Sverige för behandling. På Universitetssjukhuset i Malmö fanns kunskapen och utrustningen för att behandla Iras allvarliga smultronmärke – hemangiom. Läkaren Agneta Troilius Rubin som behandlade henne blev också som en extramamma som följt Ira under alla år.

Då Agneta skulle gå i pension under våren så förberedde hennes kollegor en överraskning – ett besök av Ira. Det blev ett kärt återseende eller som Ira själv sa;
– Agneta betyder allt för mig. Jag är också fantastiskt tacksam till Barnmissionen och till alla svenskar som gett pengar till min behandling, så att jag kunde överleva och få ett vanligt liv. När jag ser bilder på mig själv som liten kan jag knappt förstå att bilderna föreställer mig.
Nu har 25 år gått sedan Ira började behandlingen för sina smultronmärken. Idag är hon utbildad förskollärare, har ett jobb, är gift och väntar dessutom sitt första barn i slutet av året.

För Barnmissionen ledde insamlingen för Ira till att organisationens hjälparbete i Ukraina växte kraftigt.

Vi hjälper till att utrusta sjukhus och utbilda ukrainska läkare. Genom åren har massvis med barn med liknande skador som Iras kunnat behandlas på sjukhus i Ukraina, säger Bo Wallenberg.

Text: Eva Ruderstam

Relaterade inlägg

Nyhet!

Ingela Lindström

Klubb Sonya erhöll fotbollsskor från kända damspelare

Ingela Lindström

Göinge Hembygdsförenings utställning om Ragnar Nilsson

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer