-0.2 C
Älmhult
2021-01-25
Okategoriserade

Perspektiv från Växande Älmhult

Perspektiv från Växande Älmhult

Företagsåret 2019 är igång på riktigt. För en del företag startar året lugnt medan andra kan ha fullt upp. Många lägger lite extra tid på att värdera föregående års resultat och planera mer för året som kommer.

Växande Älmhult har stora ambitioner för 2019 och det finns mycket som går att göra som kan gynna näringslivet och som är positivt för er företagare. Det gäller dock som alltid att koka ner och prioritera. Det finns flera aktörer som påverkar näringslivet varav kommunen är en som kan och bör stödja utvecklingen av näringslivet. Både politiken och kommunchefen talar varmt för näringslivsfrågorna just nu och givetvis väcker det även en förväntan på handling och att rätt mängd personalresurser nyttjas för dessa frågor i den kommunala organisationen.

Företagsgalan ligger som en frisk fläkt i slutet på januari där flera goda insatser från föregående år uppmärksammas. I januari träffades VD-nätverket där i huvudsak industriföretag samlas ca tre gånger per år och utbyter erfarenheter. Även andra nätverk för mindre grupper av företag är intressanta att driva. Exempelvis fastighetsägare, unga företagare, kvinnliga företagare eller mer branschspecifika nätverk är andra möjligheter som vi tittar på. När det gäller unga företagare har vi fått inspiration från en lyckad utbildningssatsning för unga ledare från Osby kommun som vi kommer undersöka mer om det går att genomföra i Älmhult också.

Det är viktigt att möta politiker och lyfta de frågor som är viktiga för näringslivet. Till styrelsemötet nu i februari bjöd Växande Älmhult in en bred grupp av politiker från kommunstyrelsens och från nämndernas presidier. Vi söker även kontakt med regionala riksdagspolitiker under våren för att kunna påverka även på högre nivå. I mars äger åter den regionala UF-mässan rum i Älmhult. Växande Älmhult kommer även bjuda in till en eftermiddagsföreläsning om möjligheter till att utveckla sina affärer internationellt och kommunens nästa frukostmöte ligger också i mars. I april utlovas vårens företagsmingel under lite nya former och det är även dags för årsmöte.

En högt prioriterad fråga för Växande Älmhult är fungerande kommunikationer i form av en fungerande stambana och övrig kollektivtrafik som håller tider och fungerar väl för att transportera den kompetens som näringslivet så väl behöver. Hög prioritet ligger även på att få till en väl förankrad årscykel med bra och viktiga aktiviteter som rör skola och näringsliv. Uppföljning sker på frågan om färdig mark för verksamheter så att dessa prissätts och kan marknadsföras. Bristen på lokaler för verksamheter är också viktig att följa upp.

För att driva näringslivsfrågorna med tyngd är det viktigt att det är många företag som står bakom dem. Växande Älmhult vill gärna ha fler medlemmar och det kan vara både stora och små företag. Medlemmar kan vara mer eller mindre aktiva men gemensamt för alla är att man brinner för och stödjer utveckling och förbättring av näringslivet och förutsättningarna för att driva företag.

Text och foto: Daniel Uppsäll, Växande Älmhult

]]>

Relaterade inlägg

Nystartat funkisfritids redan en succé

Ingela Lindström

Han har ett väldigt roligt jobb: Att driva en ”resebyrå för folkbildning”

Ingela Lindström

Öppen gård i Nedanbäck

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs mer